Спининг
zala_spining_new_06

Спининг е тренировъчна програма, която се води от квалифициран инструктор под звуците на хитова музика и специално осветление. Продължава около 45 минути и представлява комбинация от колоездене и различни серии упражнения за всичките мускулни групи на тялото. Изпълнява се на фона на следваща темпото на работа музика и симулира колоездачна обиколка на открито, като сменя типа на терена: хълмове и равнини. Това от своя страна държи в напрежение абсолютно всички мускули на тялото, което трябва да променя позицията си съобразно това. Тренировката обаче не води до натрупване на мускулна маса. Резултатът от нея е изчистване на подкожните мазнини, което става посредством поддържане на по-висок пулс, който повишава телесната температура на организма, което от своя страна, води до усилено горене на мазнини. При една 45 минутна тренировка се изгарят над 500 калории.

За кого е подходяща спининг тренировката?

Въпреки, че е интензивен като натоварване, спинингът е подходящ за хора от най-различна възраст и физическа форма. Множество изследвания и тестове са доказали, че той не натоварва ставите, подобрява състоянието на сърдечносъдовата система, мускулния тонус и издръжливостта. Освен това не се влияе от атмосферните условия и е прекрасен начин за заклетите велосипедисти да останат във форма през цялата година.

Колелата и хореографията при спининга са създадени да имитират колоездене в пресечена местност съчетаващо различни видове аеробни и фитнес тренировки. Натоварването се регулира чрез винт за съпротивлeниe, с който е снабдено всяко спининг колело. Всеки час по спининг започва винаги със загряваща част, за да бъде подготвено цялото тяло за предстоящото натоварване и разгряваща част в края на заниманието включваща стречинг упражнения за физически и емоционален релакс.
Продължителността на един час по спининг е между 45-90 минути, през които участниците следват командите на инструктора и преминават през различни етапи – изкачване, спускане, спринтове и др.
Проучвания сочат, че при 40 минути спининг се изгарят около 500 калории. Трябва да се има предвид, че тази стойност е само ориентировъчна, тъй като количеството изгорени калории се влияе от интензивността на тренировката и други фактори.

При редовно занимаване със спининг може да очаквате:

 • развиване на силно, издръжливо и здраво сърце;
 • по-голяма аеробна издръжливост при натоварвания за по-дълги периоди от време;
 • намаляване времето за възстановяване на организма след тренировка;
 • възможност да акумулирате повече енергия;
 • загуба на много телесни мазнини;
 • Стягане и хармонично оформяне на мускулатурата на тялото.

Ако това е първото ви посещение по спининг, нещата, които трябва да съобразите, са:

 • Височината на седалката, така че при най-отдалеченото положение на педалите спрямо седалката, краката ви да са леко свити в коленете;
 • Височина на ръкохватките, така че ръцете ви да са леко свити в лактите;
 • По всяко едно време можете да коригирате интензивността и натоварването, съобразявайки се със собствените си възможности (особено в началото);
 • Хубаво е да имате бутилка с вода, тъй като по време на тренировка се губят много течности и това може да доведе до дехидратация.
 • Най-важно е да се разтоварите физически и емоционално и да се забавлявате максимално по време на тренировката.

Вижте кога се провеждат тренировките по Спининг

Програми Цени