Александър Янков

Александър Янков

треньор по Джиу джицу

Биография

Александър Янков е на 25 години. Със спорт започва да се занимава на 5-годишна възраст, когато неговата баба го въвежда в гимнастиката. След няколко години родителите му го водят в залата по джудо, където започва активни тренировки през 2004-та година. Макар да се занимава само любителски през първите 5 години, джудото се превръща в голямата любов на Александър. Не след дълго идват и успехите, като той е многократен медалист от Национални, Републикански и Международни първенства.

През 2013-та година влиза в състава на Националния отбор на България, който трябва да представя страната ни Балканското първенство в Охрид, Македония. През същата година е избран и за Спортист на община Козлодуй заедно с още 3-ма свои изявени съотборници.

През 2014 година, като на шега, започва да помага на свой колега в тренировките по ММА и се запалва по джиу-джицуто. Успехите идват след по-малко от година тренировки, като завоюва медали от големи Национални първенства. Обсебен от идеята да се посвети изцяло на бойните изкуства, преминава през тренировки по ММА, където представя България на първото Балканско първенство, заемайки 2-ро място след 2 победи и загуба във финалната схватка.

Състезава се в спортовете борба, самбо, кикбокс и карате „Киокушин“, като в последния е трениран от търновския специалист Самир Мутишев. Преследван е от тежки контузии заради непрестанните тренировки, затова решава да се посвети изцяло на джиу-джицуто.

През 2017 година е изпратен в служебна командировка в полския град Вроцлав, където тренира и се състезава под цветовете на „Рио Граплинг“. Промотиран е в степен „син пояс“.

През 2018 г. завършва Национален военен университет „Васил Левски“ със специалност „Инженерни войски“. През тази година завоюва и най-големия си успех до момента – печели абсолютната световна титла по джиу-джицу за работещи в системата на сигурността, като във финала успява да надвие представителя на Обединените Арабски Емирства подполковник Обайд Алкааби, който е черен колан и началник на охраната на принца на Дубай. Понастоящем притежава степен „лилав пояс“, която получава през Август 2019 след успешно преминат изпит и усилени 2-седмични тренировки във Вроцлав, Полша.

Носител е на над 30 отличия от различни първенства по джиу-джицу.

Опит и умения

Опит в бойните изкуства над 16г.
Опит с Джиу джицу над 6г.