Кондиционни тренировки – какво представляват и за кого са подходящи?

Както може да се съди и по самото наименование (от термина „кондиция“), този вид програма от упражнения са пряко свързани с физическата подготовка на човек. Тя се изразява в няколко много важни компонента за правилното развитие на организма и тялото: бързина, ловкост, сила, издръжливост, концентрация и координация.

Кондиционните тренировки имат за цел да развиват и поддържат добра физическа подготовка във всичките ѝ аспекти. Този вид тренировки е особено важен в по-ранна детска възраст заради огромното влияние върху организма в две нива – физическо и психологическо. Затова кондиционните тренировки са част от програмата на младите спортисти, при които се цели развитие на определени качества. Подбират се подходящи упражнения, които да създадат правилната хормонална среда и да доведат до търсения резултат (оформяне на мускули, по-висок ръст, издръжливост и др.). Кондиционни тренировки за деца се използват широко при колективни и индивидуални спортове като: волейбол, баскетбол, футбол, тенис, борба и т.н.

Според изследвания на Националната Асоциация по физическа подготовка, всяко дете над 6 години може да стартира с тях, а въздействието им ще е благоприятно за тялото и психиката.

Кондиционни тренироеки за деца в Total Sport Fitness & Squash
Тотал Спорт - програма Кондиционни тренировки за деца

Кондиционните тренировки са подходящи както за деца, така и за възрастни. Наричат ги още високоинтензивни или интервални тренировки, но в основата си те са програма от планирани и подбрани внимателно упражнения, които търсят да доведат до определена метаболитна реакция на тялото. Според търсения резултат, се определят и специфични интервали на тренировка и почивка.

Знаейки за благоприятното въздействие на този вид тренировка, ние от Тотал Спорт създадохме уникална програма за деца на възраст между 6 и 12 години. Водени от нашите професионални инструкториПламен и Мария, тези кондиционни тренировки ще помогнат на вашите деца да изградят здрав дух и тяло, преминавайки през всички изброени по-долу ефекти.

Полезни ефекти от кондиционните тренировки за деца

Развиване на умствените и волеви качества

Кондиционните тренировки подобряват интелектуалния капацитет при децата. Помагат за изграждане на увереност в техните способности и сили. Децата стават по-смели и решителни, отговорни и дисциплинирани както и стоят концентрирани за по-дълго време, което им помага много в училище и изгражда отлична социална интеграция. Други качества, които тренировките развиват са: инициативност, находчивост, самообладание, самостоятелност, самооценка и адаптивност.

Без неочаквани контузии

Системната силова подготовка подобрява двигателния контрол на всяко дете и повишава координацията му. С методите на прилагане на кондиционните тренировки укрепват и се изграждат здраво и функционално тяло със стабилен мускулно-скелетен апарат. А това намалява риска от неочаквани контузии в дългосрочен план. Трябва да се обърне внимание, че упражненията са особено важни за деца, които тренират определен спорт. Те натоварват само дадени мускулни групи и тялото им се адаптира към характерните за спорта движения, а това може да предизвика А-симетрии и дисбаланс.

По-здрави кости

Целенасочената работа с кондиционните методи е предпоставка за подобряване плътността на костите в детска възраст, когато тялото се развива бързо. Чрез физическата активност се укрепва опорно-двигателния апарат. По-здравите кости стимулират изграждането на повече мускули, което от своя страна намалява риска детето да бъде с наднормено тегло.

По-силни деца

Всяко дете може да увеличи силовата си способност до 74%, при правилно изградена кондиционна програма, с различни вариации на съпротивление. Увеличаването на мускулната сила при децата търпи много по-голямо развитие в сравнение с възрастните. Това дава основание за стриктно и системно трениране. Ако детето ви тренира 2 пъти седмично, ще запише 33% повече развитие на силовите възможности спрямо тренировки веднъж седмично.
Видео от тренировките на децата

Подобряване на сърдечно-съдова и имунна система

Целенасочената кондиционна работа предпазва тялото от мускулен дисбаланс, А-симетрии и други проблеми. Подобряват се функциите на сърдечно-съдовата и имунната системи, като се повишава и обема на кислород, постъпващ в белите дробове. Зрителните, слуховите, сетивните и двигателните процеси започват да работят още по-добре и се увеличава скоростта, с която тялото анализира чрез тях заобикалящата ни среда.

При всички случаи, с помощта на кондиционните тренировки, развиването на балансирано и хармонично тяло на вашето дете е неоспорим факт. Децата са нашето бъдеще и ние искаме да им помогнем да бъдат здрави, силни и борбени.

Очакваме нашите нови малки приятели да се запишат в класовете за Кондиционни тренировки с Пламен и Мария в Тотал Спорт.

Вижте кога се провеждат Кондиционните тренировки за деца

Програми Цени